23 Haziran 2008 Pazartesi

4X4 Pazarı


Türkiye'de pazar payını giderek artıran 4x4 segmenti araçlarda uzun yıllar sağlamlığı ve lüks donanım paketleriyle tercih edilen Avrupalı firmalarla, uygun fiyatlarla piyasaya her gün yeni bir model sunan Uzakdoğulu firmalar arasındaki rekabet büyüyor.

Sağlamlığı ve yüksek olması sebebiyle orta sınıf otomobil kullanıcılarının tercih ettiği arazi araçlarında uzun yıllar sağlamlığı ve lüks donanımları nedeniyle Avrupa ve Amerikan firmaları tercih ediliyordu. Son yıllarda otomobil piyasasına hızlı giriş yapan Uzakdoğu firmaları ise giderek pazar payı artan bu segmente her gün yeni bir model sunarak pazardaki rekabeti kızıştırıyor. Orta sınıf otomobil kullanıcıları özellikle sağlamlığı, üst seviyede güvenlik sistemleri ve lüks donanımları sebebiyle Grand Chreeoke Jeep, Mercedes ML 320, BMW X5, Dodge Nitro, Land-Rover ve Range-Rover marka arazi araçlarını tercih ediyorlardı. Ancak bu araçlar yüksek fiyat, yüksek vergi ve normalin üzerinde yakıt tüketimleriyle eksi puan topluyordu. Bu segmente gözünü diken Uzakdoğu firmaları ise uygun fiyatları ve ekonomik motor seçenekleriyle orta sınıf otomobil kullanıcılarını kendilerine çekmeye başladı.


Nissan Pathfinder, Toyota Land Cruiser, Suzuki Grand Vitara gibi modeller, uygun fiyatlarının yanı sıra ekonomik motor seçenekleri ve Avrupalı modellerini aratmayacak lüks donanımlarıyla 4x4 piyasasında tercih edilmeye başlandı. Ancak orta yaş ve üzeri orta sınıf otomobil kullanıcıları güçlü motoru, büyük ve geniş oturma alanı ve kullanıcısına kazandırdığı prestij ile hala Avrupalı modelleri tercih etmeye devam ediyor.

Hiç yorum yok: