13 Haziran 2008 Cuma

Büro Gibi Otomobil

Japon üretici Nissan, ekim ayında düzenlenecek Tokyo Motor Show'da sergileyeceği konseptinin ilk detaylarını basına şimdiden gösterdi. Biraz koyu bir bilgisayar çizimi şeklinde ortaya çıkan fotoğraf, araçla ilgili tüm ayrıntıları vermese de, Nissan bunu açıklama yardımıyla anlatmayı tercih etmiş. Böylelikle de merak uyandırıyor doğal olarak.
İngiltere'de bulunan Nissan Avrupa Tasarım Merkezi (NDE) tarafından geliştirilen ve "NV200" adı verilen bu hafif ticari araç konsepti, klişe deyimiyle "mevcut kalıpları aşan" özellikleriyle dikkat çekiyor. Bu özelliklerden belki de en önemlisi, yükleme bölümünün, tıpkı bir hücre gibi araç parkedildiğinde dışa doğru çıkartılabilmesi. Aracın arkasından sürgülü bir şekilde ve bağımsız olarak dışarı doğru çıkan bölüm, ayaklarla yere sabitlenebiliyor.
"Bunun amacı ne peki?" diye sorarsanız, hemen söyleyelim. Amaç, yük bölümü boşaltma ya da yükleme için dışarı çıktığında, aracın arkasında yani içinde kalan boşluğun bir büro gibi kullanılmasını sağlamak. NV200'ün yanlarında, içinde bilgisayar ve masanın bulunduğu donanımlar, istenirse açılıp gerçek bir büro ortamı yaratabiliyor. Tabii ön koltuklar da, buna uygun olarak tamamen geriye çevirilip kullanılabiliyor.
Öte yandan aracın bir başka özelliği de, yük bölümünün değişik kullanıcılar için farklı unsurlara sahip olabilmesi. Örneğin bir sualtı fotoğrafçısı ya da dalgıç için ıslak elbiselerini ve aletlerini koyabileceği su geçirmez bölüm konulmuş.
Aracın tasarımı, her ne kadar Nissan'ın (Türkiye'de satılmayan) Renault ile birlikte geliştirdiği hafif ticari araçlarını andırsa da, bunun gelecekte piyasaya çıkacak olanlara bir ışık tutabileceğini söyleyebiliriz. Zira Nissan'ın Renault Trafic ve Opel Vivaro'nun üçüzü olan ve aynı fabrikada üretilen hafif ticari araçları da var.

Hiç yorum yok: