23 Haziran 2008 Pazartesi

Kendi Kendini Park Eden Otomobil


Türkiye'de satışa sunulan yeni bir otomobil, özellikle acemi sürücüler için kabus olan park sorununu ortadan kaldırıyor. Bu otomobil 15 saniyede kolayca park edilebiliyor

Volkswagen Touran'ın yeni modeli, 'Park asistanı' yardımı ile 15 saniye içerisinde otomatik olarak park manevrasını tamamlayabiliyor. Doğuş Otomotiv-VW Binek Araç tarafından 1.4 litre 140 HP’lik TSI motor ve Comfortline donanım paketiyle ithal edilen Yeni Touran, isteğe bağlı olarak Tiptronic DSG şanzıman seçeneğiyle de satın alınabiliyor. Yeni Touran modeli, 50 bin YTL'den başlayan anahtar teslim satış fiyatıyla Türkiye’de satışa sunuldu. Araç 200 km/s’lik son hıza erişebilirken, 0–100 km/s hızlanmasını 9.8 sn’de tamamlıyor. Yakıt tüketimi ise 100 km’de ortalama 7.4 litre.


PARK KABUSU BİTİYOR


4.4 metre uzunluğa ve 1.8 metreye varan genişliğe sahip Yeni Touran’da, yeni bir teknoloji olan “Park asistanı”, ön ve arka park mesafe sensörleri ve “Hill hold” eğimde kalkış sistemiyle entegre biçimde çalışıyor. Vites topuzunun önüne yerleştirilen tek bir düğmeye basarak etkinleştirilen sistem, hızlı ve stressiz bir şekilde park manevralarını sağlıyor. Park asistanı ayrıca otomatik olarak direksiyon manevraları yaparak, sürücünün aracı tek manevrada düzgün bir çizgi halinde park edebilmesi için destekliyor.


Sistem etkinleştirildiğinde park etmiş diğer araçlarla arada 0.5 metre ile 1.5 metre mesafede sinyal verilen yöndeki alanları tarayarak uygun park yerlerini tespit ediyor. 30 km/s’ye kadar hızda çalışabilen sistem, uygun park yeri bulunduğunda doğrudan sürücünün görüş alanındaki yol bilgisayarı aracılığıyla gerekli uyarıyı yaparak başlama pozisyonu hakkında sürücüyü uyarıyor. Sürücü bunun üzerine aracı geri vitese alarak otomatik direksiyon manevrası işlemini aktif olarak başlatabiliyor. Araç geri vitese alındıktan sonra ise otomatik park işlemi genellikle 15 saniyede tamamlanıyor. Park manevrası esnasında yaya veya benzeri bir engelle karşılaşıldığında direksiyon manevrasına yapılan bir müdahale ile sistem hemen devre dışı kalıyor.

Hiç yorum yok: