23 Mayıs 2009 Cumartesi

BMW Z10 ED Laboratuardaki Canavar

Z10 ED adını taşıyacak iki koltuklu bir BMW’nin üretilmesi planlanıyor. Projeye yakın kaynaklara göre, Z10 ED gelişmiş, çevreye saygılı bir süper otomobil olacak ve çevreye zarar vermeksizin BMW’nin motor gücü teknolojisini ortaya koyacak. Araç şirketin sır gibi saklanan Technik bölümünün ürünü. Bu bölüm atölyelerinde daha önce de Z1 ve Z8 gibi otomobilleri hayata geçirmişti.

ED, Efficient Dynamics’in (Verimli Dinamikler) kısaltması ve BMW’nin yakıt tasarrufu sistemlerini iyileştirilmiş performansla bir araya getiren bir paketten oluşuyor. Z10 ED yeni teknolojileri, gövde yapım tekniklerini ve aktarma organlarını sergileyen bir araç olacak. Örneğin alüminyum şasi bileşenlerinin ve karbon fiberin kapsamlı olarak kullanılması otomobilin ağırlığının 1400 kg’ı aşmamasına yardımcı olacaktır. Araca entegre kapı çerçeveleri ve eşik panellerinin de koyulması düşünülüyor.

Lityum iyon pilin yanında çalışacak düz, altı silindirli ve yüksek basınçlı yeni bir turbo motor üzerinde araştırmalar yapılıyor. Motor, turbolar, doğrudan enjeksiyon sistemi ve termal teknolojide, yakın zamanda görülen gelişmelerden faydalanarak, küçük boyutuna rağmen bol miktarda güç üretiyor. 400 bg civarı bir güce ulaşması beklenebilir. Enerjiyi lityum iyon pilin içinde saklamak ve depolamak için “Brake Regeneration Technology” (frenlerin dinamo prensibinde çalıştığı sistem) kullanılacak.
Resimdeki araç canlandırmadır.

Hiç yorum yok: