27 Haziran 2008 Cuma

Honda CR-V


Güvenlikte son nokta CR-V'de
Çarpışma durumlarını öngörerek otomatik olarak frenleme yapmayı sağlayan CMBS (Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi) Türkiye’de ilk defa yeni Honda CR-V’lerin donanımına eklendi.
Devrim niteliği taşıyan bir güvenlik sistemi olan CMBS (Çarpışma Hafifletici Fren Sistemi) özellikle trafiğin ani durmasından kaynaklanan çarpışmaların riskini azaltan bir sistem. Türkiye trafiğinde de sıkça rastlanan bu tür kazalara karşı sunulan bu üstün güvenlik sistemi çok daha güvenli bir sürüş sağlıyor.


CR-V ile öndeki araç arasındaki mesafenin kapanma hızı, çarpışmanın söz konusu olabileceği bir seviyeye yükseldiğinde, sistem sesli ve görsel alarmlar aracılığıyla sürücüyü önlem alması konusunda uyarır. Eğer sürücünün tepkisine göre, sistem çarpışma olasılığının kabul edilebilir bir seviyeye gerilediğini belirlerse, CMBS sistemi devreden çıkar. Ancak sürücünün tepkisinin çarpışma olasılığını yeterince azaltmaması halinde; sistem sesli, görsel ve fiziksel uyarıların yanı sıra hafifçe frene basarak sürücüyü önlem alması konusunda uyarır. Mesafenin kapanma hızının, kazanın kaçınılmaz olduğu bir seviyeye kadar yükselmesi durumunda CMBS sertçe frene basarak aracın hızını düşürür; sürücü ve ön koltuktaki yolcunun emniyet kemerlerini geriye çekerek emniyet kemeri güvenliğini de maksimuma çıkarır.


CMBS çalışma prensibi:Birinci aşama: Öndeki araçla çarpışma riski söz konusu olduğunda sesli alarm cihazının devreye girmesinin yanı sıra çoklu bilgi ekranında ‘FREN’ mesajı görüntülenir.
İkinci aşama: İki araç arasındaki mesafenin azalmaya devam etmesi halinde, CMBS hafifçe frene basar ve elektrikli bir motor, sürücü koltuğu emniyet kemeri ön gergisini devreye alır; emniyet kemeri iki-üç kez hafifçe çekilerek sürücü fiziksel olarak uyarılmış olur. Sesli alarm tekrar devreye girer ve çoklu bilgi ekranında ‘FREN’ mesajı tekrar görüntülenir.
Üçüncü aşama: İlk ve ikinci uyarıların yapılmasının ardından sistemin çarpışmanın kaçınılmaz olduğunu belirlemesi halinde emniyet kemeri ön gergiler sürücünün ve ön koltuktaki yolcunun emniyet kemerlerini, kemerdeki gevşekliği ve kıyafetleri kompanse etmeye yetecek bir güçle çeker, frene kuvvetli bir biçimde basar.

CMBS sistemi hız 15 km/s'in üzerinde ve CR-V ile önündeki aracın hızı arasındaki hız farkının 15 km/s'den daha fazla olması halinde devreye girer. Sistem gösterge panelinin sol tarafındaki bir düğmeye basılarak devre dışı bırakılabilir. Bu üstün güvenlik sisteminin yanı sıra yeni Honda CR-V’ye eklenen ve virajlarda dönüş yönünü aydınlatan “Aktif Ön Aydınlatma Sistemi” ile aracın önündeki trafik durumuna göre hızı ayarlayabilen “Uyarlanabilir Hız Sabitleyici” güvenlik ve konfor konusunda Honda’yı yeni bir boyuta taşıyor.

Hiç yorum yok: