13 Şubat 2009 Cuma

Honda’dan yakıt tasarrufu sağlayan Ekolojik Sürüş Destek Sistemi

Honda, sürücülerin günlük kullanım koşullarında daha fazla yakıt tasarrufu sağlamasına yardımcı olmak için yeni bir Ekolojik Sürüş Sistemi geliştirdiğini duyurdu. Bu teknoloji, 2009 ilkbaharında satışına başlanacak olan Honda’nın yeni hibrid modeli Insight’da kullanılacak.

Honda gönderiği basın bülteninde sistemi şöyle anlatıyor:

Bu sistem, yakıt tasarrufu sağlamak için üç farklı işlevi birleştiren dünyanın ilk sistemi olacak: Sürüş sırasında yakıtın daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla, motoru, şanzımanı ve diğer güç aktarım organlarının parçalarını kontrol eden bir ECON Mode; sürücülere, direksiyon başında hız göstergesinin renginden yararlanarak yakıtı daha etkin kullanma olanağı veren bir kılavuz fonksiyonu; her yolculuktan sonra, sürüş teknikleri konusunda hızlı ve uzun vadeli geri bildirim sağlayan puanlama fonksiyonu.

Honda, Ekolojik Sürüş Destek Sistemi’ni, müşterilerinin günlük kullanım koşullarında yakıt tasarrufunu artırmalarına yardımcı olmak için geliştirdi. Puanlama fonksiyonu, zaman içinde sürücülerin yumuşak sürüş tarzını öğrenip uygulaması ve yakıt tasarrufunu artırmasıyla, büyüyen grafik 'yapraklar’ sayesinde, kümülatif ve uzun vadeli geri bildirim sağlamakta. Puanlama fonksiyonunun görsel özelliği, sürücülerin zaman içinde sürüş becerilerinin etkinliğini kolay ve eğlenceli bir şekilde geliştirmelerini sağlamaktır.

Ekolojik Sürüş Destek Sisteminin Anahtar Özellikleri

1. ECON Mode
ECON Mode, yakıtın daha etkin kullanıldığı bir sürüş sağlamak için, CVT(Sürekli Değişken Şanzıman) ve motor üzerinde harmonize kontrol sağlar.

Sürücüler ECON düğmesine basar basmaz sistem çalışmaya başlar ve CVT’nin harmonize kontrolü, sürekli değişken şanzıman ve motor, sürüş sırasında yakıtın daha etkin kullanılmasını sağlar. Ayrıca, ECON Mode, otomatik olarak klima ünitesinin enerji tasarruf kontrolünü sağlar, rölantide duruş süresini uzatır ve sürüş sırasında yakıtın daha etkin kullanılmasını sağlamak için yavaşlamalarda rejeneratif şarjı arttırır.

2. Kılavuz fonksiyonu
Kılavuzluk Fonksiyonu, gerçek zamanlı yakıt-etkin sürüş kılavuzluğu sağlar. Yakıtın daha etkin kullanıldığı sürüş hakkındaki bilgiyi artırmak için, hız göstergesinde bir arka plan rengi olan ambiyans metre (ambient meter), mevcut sürüş koşulları hakkında sürücüyü bilgilendirir. Verimli yakıt kullanımı sağlandığı takdirde, ambiyans metre yeşili gösterir:

Mavi-Yeşil renk, hafif hızlanma ve yavaşlamalarla birlikte verimli yakıt kullanımının gerçekleştirildiği anlamına gelir; mavi renk ise, aşırı hızlanma veya yavaşlamalarda aracın fazla yakıt tükettiğini gösterir. Ambiyans metre, sürücünün gerçek-zamanlı yakıt tüketim şekillerinden haberdar olmasını sağlar ve yeşil renk göstergesini korumaya çalışırken, verimli kullanımı gerçekleştirmesine yardımcı olur. Ayrıca, ambiyans metre, yalnızca hızlanma uygulamalarına değil, aynı zamanda fren uygulamalarına da yanıt vererek, verimli yakıt kullanımını destekleyen ilk fonksiyonudur.

3. Puanlama fonksiyonu
Puanlama fonksiyonunun amacı, sürücülerin sürüş sırasında yakıtı daha etkin kullanmalarını ve çevreye karşı daha duyarlı bir sürüş tarzı geliştirmelerini sağlamaktır.

Puanlama fonksiyonu, götergenin ortasında yer alan Çoklu Bilgi Ekranının içinde yer alır. Ekolojik Sürüş Destek Sisteminin bu bölümü, sürücünün verimli yakıt kullanım performansını ‘puanlamak’ için ağaç yapraklarından oluşan grafiği kullanılır. Kontak açıldığında, göstergede, gerçek zamanlı sürüş performansını gösteren bir skor belirir. Kontak kapatıldığında, en üst sıradaki ‘yapraklar’, henüz tamamlanan yolculuğun skorunu, göstergenin alt sırasındaki yatay çubuk ise, kümülatif kullanım performansını ifade eden 'toplam kullanım skorunu' gösterir.

Hiç yorum yok: